- Ansökan om konkurs
- Återvinningsregler (till exempel vilka betalningar som är tillåtna innan en konkurs)
- Konkursbeslutets rättsliga konsekvenser för Bolag och för ägare
- Möjligheten till att bedriva bolag igen efter en genomförd konkurs
- Utdelningsberättigade och hur stor utdelning som är möjlig
Vanliga frågor om konkurs
Vad innebär konkursbeslutet för gäldenären?
Bestämmelser om konkurs behandlas i konkurslag (1987:672). Konkursens huvudsakliga funktion är att gäldenären tvingas ge upp alla sina utmätningsbara tillgångar till förmån för sina borgenärer i syfte att betala tillbaka sina skulder. Konkurs beslutas av domstol på begäran av gäldenären själv, alternativt av en eller flera borgenärer. Förutsättningen för att försättas i konkurs är gäldenären inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller och att denna problematik inte endast är tillfällig och därigenom är på så kallat obestånd.
Lagen gör ingen skillnad på vem gäldenären är, utan både juridiska och fysiska personer kan försättas i konkurs. Rättsverkningen av konkursbeslutet innebär att gäldenären tappar rådigheten över sin egendom och kan inte heller ingå bindande rättshandlingar. Rådigheten över tillgångar och rättshandlingsförmågan övertas i stället av det så kallade ”konkursboet” som förvaltas av en eller flera av tingsrätten utsedda konkursförvaltare. Konkursförvaltaren är i regel en jurist med mångårig erfarenhet som främst ska företräda borgenärernas intresse. Gäldenären har en skyldighet att i viss mån samarbeta med konkursförvaltaren för realiserande av konkursboet genom att exempelvis lämna relevanta upplysningar och tillstyrka bouppteckningen. Begreppet ”konkursbo” kan nämnas ha två olika betydelser: dels den förmögenhetsmassa som ska användas till betalning för skulderna, dels en juridisk person som för egen del kan ingå rättshandlingar.
Vad händer när man går i konkurs?
Konkursens huvudsakliga funktion är att gäldenärens umätningsbara tillgångar tas i anspråk för att täcka borgenärernas fordringar , vilket framgår av 1 kap. 1 § konkurslagen (KonkL). Konkurs beslutas av domstol på begäran av gäldenären själv, alternativt av en eller flera borgenärer. Förutsättningen för att försättas i konkurs är att gäldenären är på obestånd, vilket innebär att denne inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller och att denna oförmåga inte är tillfällig, se 1 kap. 2 § 2 st. KonkL.
Såväl juridiska som fysiska personer kan försättas i konkurs. Rättsverkan av konkursbeslutet är att gäldenären tappar rådigheten över sina tillgångar och förlorar möjligheten att åta sig förbindelser som kan göras gällande i konkursen, vilket följer av 3 kap. 1 § KonkL.. Rådigheten över tillgångar och rättshandlingsförmågan övertas i stället av det så kallade ”konkursboet”, vilket förvaltas av en eller flera av tingsrätten utsedda konkursförvaltare. Konkursförvaltaren är i regel en jurist med mångårig erfarenhet som främst ska företräda borgenärernas intresse, se 7 kap. 1 § KonkL samt 7 kap. 8 § KonkL. Konkursgäldenären har även en skyldighet att i viss mån samarbeta med konkursförvaltaren för realiserande av konkursboet genom att exempelvis lämna relevanta upplysningar och tillstyrka bouppteckningen, se 6 kap. 1–3 §§ KonkL.
Kan man bli personligt ansvarig i ett aktiebolag?
Aktiebolaget är en egen juridisk person som kan inneha tillgångar och skulder, ingå bindande avtal m.m. och som huvudregel kan man som ställföreträdare i ett aktiebolag inte bli personligt betalningsansvarig (1 kap. 3 § aktiebolagslagen, ABL). Det finns däremot några undantag där företrädaransvar kan inträda, vilka kommer redogöras för nedan.
Företrädaransvar enligt ABL
Enligt aktiebolagslagen ska styrelsen genast upprätta en kontrollbalansräkning om det finns skäl att anta att det råder kritisk kapitalbrist, alltså när bolagets egna tillgångar understider hälften av det registrerade aktiekapitalet (25 kap. 13 § 1 p. ABL). Detsamma gäller om bolaget har varit föremål för ett misslyckat utmätningsförsök, se 25 kap. 13 § 2 p. ABL. Fortsätter styrelsen att bedriva verksamheten utan att upprätta en kontrollbalansräkningen i sådana lägen, ådrar sig styrelsens ledamöter personligt för de förpliktelser som uppkommer under den tid som underlåtenheten består, vilket framgår av 25 kap. 18 § 1 p. ABL.
Företrädaransvar genom ansvarsgenombrott
Styrelseledamöter kan även bli personligt betalningsansvariga genom ett så kallat ansvarsgenombrott. Begreppet finns inte i lagen men anses vara en princip inom associationsrätten. Personligt betalningsansvar kan då uppstå om företrädare för bolaget t. ex gör sig skyldiga till någon typ av illojalt missbruk av aktiebolaget som bolagsform (se bland annat NJA 2014 s. 877).
Företrädaransvar enligt skatteförfarandelagen
Styrelseledamöter kan även bli ansvariga för obetalda skatteskulder. För att sådant ansvar ska inträda måste ställföreträdaren ha agerat uppsåtligen eller grovt oaktsamt, se 59 kap. 12–14 §§ skatteförfarandelagen. Av domstolspraxis kan utläsas att ställföreträdare inte anses ha agerat uppsåtligt eller grovt oaktsamt om denne senast på förfallodagen har vidtagit åtgärder för att reglera skatteskulderna. Sådana åtgärder kan vara försättande av bolaget i konkurs, inträdande i företagsrekonstruktion eller betalningsinställelse som efterföljs av en ansökan om företagsrekonstruktion eller konkurs.
Vem ansvarar för aktiebolagets skulder?
Huvudregeln är att aktiebolaget såsom juridisk person svarar för bolagets skulder med sina tillgångar. Under vissa förutsättningar kan dock styrelsen ådra sig personligt betalningsansvar för bolagets skulder, bland annat om den underlåtit att upprätta en kontrollbalansräkning vid en kritisk kapitalbrist (se 25 kap. 18 § 1–3 p. ABL). Även aktieägarna kan bli personligt betalningsansvariga tillsamman med styrelsen om det fattats beslut om tvångslikvidation enligt 25 kap. 17 § ABL, vilket framgår av 25 kap. 19 § ABL. Även om utgångspunkten alltså är att bolaget svarar för sina egna skulder, kan såväl aktieägarna som styrelsen svara för dess skulder under vissa förutsättningar.
Kan styrelseledamöter bli personligt ansvariga för aktiebolagets skulder?
Styrelseledamöter kan bli personligt ansvariga för bolagets skulder i vissa fall, även om huvudregeln är att aktiebolaget som juridisk person svarar för skulderna med sina egna tillgångar. Ett sådant betalningsansvar kan uppkomma om syrelsen underlåter att upprätta en kontrollbalansräkning vid en kritisk kapitalbrist, vilket framgår av 25 kap. 18 § aktiebolagslagen (ABL). Styrelseledamöterna svarar då solidariskt för de skulder som bolaget ådrar sig under tidsperioden för denna underlåtenhet. Samma sak gäller om styrelsen upprättat en kontrollbalansräkning och ser att det råder en kritisk kapitalbrist, men ändå väljer att bedriva verksamheten (25 kap. 18 § 2 p. ABL). Solidariskt betalningsansvar uppstår även om styrelsen inte ansöker om likvidation trots att de är skyldiga att göra det, se 25 kap. 18 § 3 p. ABL.
Kan man gå i personlig konkurs?
En skuldsatt privatperson kan försättas i personlig konkurs, antingen genom att själv ansöka om konkurs eller genom att en eller flera borgenärer ansöker om det.
Vid personlig konkurs tar en konkursförvaltare hand om dina tillgångar och säljer dessa så att du kan betala dina skulder. Under konkursen förlorar du möjligheten att själv bestämma kring din egendom. Du är endast garanterad de tillgångar som du och din familj behöver för att ni ska kunna betala nödvändiga utgifter, då ett existensminimum räknas ut.
Vad är Likvidationsplikt?
Likvidationsplikt innebär att företag i vissa fall måste försättas i likvidation. Detta gäller bland annat om aktiebolaget inte anmält en behörig styrelse till bolagsverket, om styrelsen underlåtit att upprätta en kontrollbalansräkning vid kritisk kapitalbrist, när det vid utmätning enligt utsökningsbalken visas att bolaget saknar tillgångar för att täcka utsökningsborgenärens fordran et cetera. Något förenklat innebär alltså likvidationsplikt att man i vissa fall är skyldig att ansöka om att likvidera bolaget. Underlåtenhet att likvidera bolaget kan i vissa fall medföra att styrelsen och/eller aktieägarna ådrar sig personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser, se 25 kap. 18–19 §§ ABL.
Kan Kronofogden ta mitt aktiebolag?
Bestämmelser om utmätning finns i utsökningsbalken (UB). Det är gäldenärens egendomar som ska utmätas, vilket framgår av 4 kap. 17 § UB. Lös egendom som gäldenären har i sin besittning antas denne äga, se 4 kap. 18 § UB. Aktier och värdepapper m.m är lös egendom och kan därför mätas ut vid konkurs. Vid utmätning görs dock alltid en försvarlighetsbedömning, och det är det som medför minst olägenhet för gäldenären som ska utmätas i första hand (jfr 4 kap. 1 § UB).
Svaret på frågan beror i stor utsträckning på vem det är som är skuldsatt, om det är du som privatperson som är skyldig pengar eller om det är bolaget som är skuldsatt. Om det är du som privatperson som är skuldsatt kan ditt aktieinnehav utmätas. Om det är bolaget som är skuldsatt kan utmätning ske av egendom i bolagets besittning, till exempel bolagets inkråm.
Vem kan begära ett företag i konkurs?
Både gäldenären (bolaget) och borgenärerna (de som kräver betalning) kan ansöka om att företaget ska försättas i konkurs. Även skatteverket kan, såsom vilken borgenär som helst, ansöka om konkurs för ett bolag för statens räkning, t.ex om bolaget har obetalda skatteskulder.
Vem får betalt först i en konkurs?
Konkurskostnaderna är de kostnader som får utdelning först, vilket framgår av 14 kap. 2 § konkurslagen (KonkL). Konkurskostnader är främst kostnader som är hänförliga till förvaltningen av boet, bland annat konkursförvaltarens arvode (se 14 kap. 1 § KonkL). På så sätt kan man säga att det är konkursförvaltaren och andra som har fordringar som uppstått i samband med förvaltningen av konkursboet som får betalt först (t. ex ett sakkunnigt biträde som anlitats av konkursförvaltaren, 14 kap. 1 § 3 p. KonkL). Dessa fordringar ska täckas fullt ut; om fordringarna inte kan täckas av konkursboets tillgångar ska staten betala resten, vilket framgår av 14 kap. 2 § andra meningen KonkL. Efter att konkurskostnaderna har täckts, ska konkursboets massaskulder betalas. Massaskulder är skulder som konkursboet ådragit sig, exempelvis för att konkursförvaltaren fullföljt ett avtal som konkursgäldenären slutit före konkursen. Det som kvarstår fördelas sedan i enlighet med bestämmelserna i förmånsrättslagen, FRL. Förmånsrätter kan beskrivas som en slags förtur till betalning, och kan delas upp i särskilda respektive allmänna förmånsrätter (2 § FRL). Särskilda förmånsrätter är de förmånsrätter som finns stadgade i 3 a - 9 §§ FRL, och ges företräde i förhållande till varandra efter paragrafnumrerningen (9 § FRL). Handpanträtt (särskild förmånsrätt enligt 4 § 3 p. FRL) ges alltså företräde i förhållande till företagshypotek (särskild förmånsrätt enligt 5 § FRL), även om båda är särskilda förmånsrätter och därför som huvudregel har företräde framför allmänna förmånsrätter (15 § FRL).
Efter de särskilda förmånsrätterna får de borgenärer med allmän förmånsrätt utdelning för sina fordringar. Även dessa fordringar prioriteras efter paragrafnumreringen i 10-13 b §§ FRL (14 § FRL, se även prop. 2002/03:49 s. 62). Fordringar som borgenär haft i samband med försättandet av gäldenären i konkurs (allmän förmånsrätt enligt 10 § 1 p. FRL) täcks alltså före arbetstagares fordran på lön för utfört arbete (förmånsrätt enligt 12 § FRL), även om båda dessa fordringar har företräde i förhållande till fordringar utan förmånsrätt (även kallade oprioriterade fordringar). Fordringar som saknar förmånsrätt har inbördes lika rätt (18 § FRL). Det innebär att dessa borgenärers rätt till betalning bestäms utifrån den andel som deras fordran utgör av den totala skuldsättningen. Om vi exempelvis har två borgenärer, där den ena (borgenär a) har en oprioriterad fordran på 100kr och den andra (borgenär b) har en oprioriterad fordran på 50kr, kommer borgenär a ha rätt till 100/150=2/3 av de medel som finns kvar i konkursboet efter att de fordringar med förmånsrätt betalats. Finns det 30kr kvar i konkursboet efter att alla fordringar med förmånsrätt betalats ut, kommer alltså borgenär a att få 20kr, medan borgenär b får 10kr. Oprioriterade borgenärer brukar få väldigt liten täckning för sina fordringar.
Kan man välja konkursförvaltare?
Det är tingsrätten som, efter att ha hört kronofogden, utser konkursförvaltare (7 kap. 2–3 §§ KonkL jämte 7 kap. 25 § KonkL). Den som ansöker om konkursen kan emellertid föreslå konkursförvaltare, vilket oftast blir den förvaltaren som tingsrätten väljer. Finns inget förslag till konkursförvaltare, eller om tingsrätten motsätter sig förslaget, sker valet av konkursförvaltare i turordning i enlighet med konkursförvaltarlistor.
Det finns alltså möjlighet att själva välja konkursförvaltare, och man kan även enligt 16 kap. 5 § KonkL överklaga valet av konkursförvaltare. Tingsrätten måste däremot alltid beakta jävsaspekterna när en konkursförvaltare föreslås, för att försäkra att allt går rätt till i förvaltningen och så att konkursen slutförs på korrekt sätt.
Vem kan vara konkursförvaltare?
Enligt konkurslagen ska förvaltaren ha den särskilda insikt och erfarenhet som uppdraget kräver. I praktiken innebär det ofta att personen har erhållit en advokattitel, har goda kunskaper inom juridik och företagsekonomi och en välutvecklad kontorsorganisation som kan hantera de administrativa uppgifter som uppdraget innebär. Konkursförvaltaren kan vidare anses vara olämplig om denne är dömd för brott eller har haft ekonomiska svårigheter.
Vad är konkursförvaltarens ansvar?
En konkursförvaltares ansvar är i första hand att tillgodose borenärernas gemensamma rätt och bästa, samt främja en snabb och förmånlig avveckling av konkursboet, vilket framgår av 7 kap. 8 § KonkL. Detta innebär att konkursförvaltaren kan besluta om allt från att inleda återvinningsförfaranden och stoppa leveranser till att fortsätta bedriva verksamheten under en viss tidsperiod. . Sammanfattningsvis ska alltså konkursförvaltaren tillgodose borgenärernas bästa, och ska fatta beslut därefter. Konkursförvaltaren har även flera lagstadgade skyldigheter, bland annat att upprätta en bouppteckning där boets tillgångar ska tas upp, se 7 kap. 13 § KonkL. Konkursförvaltaren kan också vara redovisningsskyldig i förhållande till en tredje man som gäldenären ingått avtal med, exempelvis om konkursgäldenären varit en kommissionär (7 kap. 23 § KonkL). Konkursförvaltare har alltså en skyldighet att dels i det stora hela främja borgenärernas gemensamma rätt och bästa, dels fullgöra vissa lagstadgade skyldigheter. Konkursförvaltare sköter sitt uppdrag ytterst under skadeståndsansvar (17 kap. 1 § KonkL).
Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?
När tingsrätten beslutar om konkurs meddelas det i Post- och Inrikes tidningar (POIT). Där framgår även vem som är konkursförvaltare.
POIT är ett officiellt kungörelseorgan på internet som drivs av Bolagsverket. Här laddas det upp kungörelser från de myndigheter som enligt lag eller förordning ska kungöras i POIT för att den aktuella informationen ska nå fram till och komma till allmänhetens kännedom. Det går också bra att kontakta den tingsrätt där konkursen beslutats om.
Vad är en företagsrekonstruktion?
Företagsrekonstruktion är en åtgärd som kan vidtas när en juridisk person, alltså ett bolag, anses ha en god affärsidé men av någon anledning har negativt eget kapital. Då kan företaget rekonstrueras istället för att försättas i konkurs.
I de flesta fall skickas ansökan om rekonstruktion in av företaget själv, men precis som vid konkurs kan även borgenärerna som har fordringar riktade mot företaget ansöka.
För att en företagsrekonstruktion ska beviljas krävs att det kan antas att gäldenären inte kan betala sina förfallna skulder eller att en sådan oförmåga kommer inträda inom kort, eller att gäldenären i något annat avseende har ekonomiska svårigheter som kan leda till insolvens (2 kap. 10 § 1 p. lagen om företagsrekonstruktion, FrekL). Företagsrekonstruktion kan också beviljas om det finns grundad anledning att anta att en företagsrekonstruktion kan medföra att gäldenärens ekonomiska livskraft kan säkerställas genom en sådan, enligt 2 kap. 10 § 2 p. FrekL. Under en företagsrekonstruktion behåller gäldenären alltjämt rådigheten över sin egendo, vilket skiljer företagsrekonstruktioner från konkurser (se 2 kap. 20 § FrekL). För vissa rättshandlingar behöver dock gäldenären samtycke från den som utsetts till företagsrekonstruktör, 2 kap. 20 § p. 1–3 FrekL.
Vad är oprioriterade skulder?
Vid en konkurs ska borgenärernas fordringar betalas efter bestämmelserna i förmånsrättslagen. Detta innebär att borgenärer med förmånsrätt får företräde framför borgenärer som saknar förmånsrätt. För de borgenärer som har förmånsrätt skiljer man på borgenärer med särskild förmånsrätt och borgenärer med allmän förmånsrätt, där borgenärer med särskild förmånsrätt har företräde framför borgenärer med allmän förmånsrätt. Oprioriterade fordringar är de fordringar som täcks först efter fordringar med speciell respektive allmän förmånsrätt. Oprioriterade fordringar brukar sällan erhålla någon större täckning.
Vad kan ingå i ett företagshypotek?
Ett företagshypotek innebär att ett företag ställer sin egendom som säkerhet i samband med att man tar ett lån, vanligen ett banklån, från borgenären. Om borgenären, exempelvis banken, inte får betalt för sina fordringar ger företagshypoteket fordringsägaren rätt i företagets egendom. Företagshypotek kan alltså ses som en typ av panträtt. Underlaget för företagshypotek är all lös egendom som tillhör verksamheten, exempelvis inventarier, maskiner och kundfordringar (2 kap. 1 § 1 st. lagen om företagshypotek, LFH). Däremot kan inte kassa- och bankmedel, aktier och andra finansiella instrument som är avsedda för allmän omsättning, egendom som kan vara föremål för panträtt på grund av inteckning eller egendom som varken kan utmätas alternativt gå i konkurs vara underlag för företagshypotek (2 kap. 1 § 2 st. 1–3 p. LFH).
Vad krävs för att gå i konkurs?
För att ett företag ska kunna försättas i konkurs krävs det att företaget är på obestånd, vilket är när bolaget saknar förmåga att betala sina fordringar allt eftersom de förfaller till betalning och denna oförmåga inte är tillfällig (se 1 kap. 2 § 2 st. KonkL).Det är sedan tingsrätten som fattar beslut om konkurs, vilket görs mot bakgrund av konkursansökan. Här görs en distinktion mellan fall då det är gäldenären som ansökt om konkursen, och fall då det är en eller flera borgenärer som ansökt om konkursen. Om det är gäldenären som ansöker om konkurs ska uppgifter om att denne är insolvent godtas om inte särskilda skäl finns att inte göra det (2 kap. 7 § KonkL). Motsvarande regel finns inte när det är borgenären som ansöker om att försätta gäldenären i konkurs; det är alltså lättare för gäldenären att försättas i konkurs när det är gäldenären själv som ansöker om det, än när det är en eller några av borgenärerna. Det finns dock presumtionsregler för att gäldenären är på obestånd, bland annat om gäldenären är bokföringsskyldig och underlåtit att betala en klar och förfallen fordran i en vecka och borgenären begär gäldenären i konkurs inom tre veckor därefter och skulden då ännu inte är betald (2 kap. 9 § KonkL). Vad som krävs för att försättas i konkurs beror alltså på vem som ansöker om konkurs, och omständigheterna i det enskilda fallet.
Hur ser man om någon gått i konkurs?
När ett bolag försätts i konkurs meddelas konkursbeslutet i post- och inrikes tidningar. Du kan även se om någon har gått i konkurs genom att söka i konkursregistret, som finns hos Kronofogden.
Vad betyder ordet konkurs?
Konkurs är ett juridiskt begrepp för det tvångsförfarande då en persons eller ett företags samtliga tillgångar tas i anspråk för att under ordnade former fördelas mellan borgenärerna (fordringsägarna).
Hur får jag reda på vem som är konkursförvaltare?
Ett konkursbeslut meddelas i post- och inrikes tidningar. I konkursbeslutet står vem som är konkursförvaltare. Det går också bra att kontakta den tingsrätt där konkursen beslutats om.